Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/solieeu1/public_html/wotfaq/wp-content/plugins/wp-geshi-highlight/wp-geshi-highlight.php on line 143
AMX 13-90 | World of Tanks HUN-FAQ

Szerző: Lammaer

Ez az a tank, amiért érdemes belevágni a francia könnyő/közepes tankágba, ráadásul az első olyan amelyikkel ezen az ágon élvezetesen lehet játszani (bár a 13-75 sem rossz). Mivel 7es szintű könnyűtank, a csatákba besorolás első ránézésre igen kedvezőtlen, hiszen gyakorlatilag mindíg 9-10es szintű tankokkal teli meccsekbe kerül, ráadásul mivel felderítő, mindíg a lista aljáról fogunk felfelé tekingetni vele, soha sem leszünk csúcsragadozók.
Az AMX13-90 esetében azonban a ranglétrán elfoglalt helynek semmi jelentősége, ugyanis minden további nélkül ki lehet vele végezni bármit (beleértve akár IS7-et vagy IS4-et is), a könnyű tank besorolás ugyanis megtévesztő, a revolvertár és a 175mm-es átütés miatt.
Csatákban kettős feladatot láthatunk el vele: alkalmas lopakodós felderítónek, a rejtőzködése tökéletes. Álcahálóval és a legénység camouflage kiképzésével még a legkisebb bokor is tökéletes rejteket nyújt, gyakorlatilag – ha nem lövünk – az ellenséges tankok csak az 50 méteres minimális távolság elérésekor vesznek észre (50m alatt minden tank automatikusan felderít). Tankunk ideális a tüzérek által rettegett T50-2 elfogására is, hiszen 6x próbálkozhatunk az eltalálásával, és gyakorlatilag már 2 találat is elegendő hogy a másvilágra küldjük.
Másfelől az ágyúja és mozgékonysága lehetővé teszi hogy egy pillanat alatt ott teremjünk egy ellenséges tank oldalában/hátuljában, és körülbelül annyi idő alatt amíg a tornyát ránkfordítja és 1et lő ránk kiosszunk átlagosan 1400 pontnyi sebzést (12 másodperc alatt). Célszerű mindíg megvárni hogy elkezdődjön az adok-kapok, közben erősen figyeljük hol látunk olyan ellenséges nehéztankot vagy TD-t ami már sérült (1000-1200 HPra) és el van foglalva valamely saját tank ütlegelésével (csőlátás). Várjuk meg míg ellövi magát, és csapjunk rá. T8-as vagy afeletti tank esetén mindenképpen kerüljünk az oldalába vagy a hátuljába, a frontját ne lőjük semmi esetre sem – ezzel csak elvesztegetnénk a lőszert, és mikor a hátába kerülünk lehet hogy pont az az 1 fog hiányozni. Ha már a célpont fenekében vagyunk, mindenképpen maradjunk ott miközben pumpáljuk bele a tárat. Ne aggódjunk ha időközben ránkfordul és lőni fog: hintázzunk előre hátra (sok esetben ilyenkor mellélőnek) de mivel 1000 HPnk van, 1 lövést nyugodtan bekaphatunk bárkitől. A lényeg hogy inkább találjanak el, de maradjunk a hátában és vigyük be mind a 6 lövést hogy a célpont megsemmisüljön. Tanktól függően persze mehetünk az oldalára is – elkerülve az ágyút – de néhány tanknál ezzel azt kockáztatjuk hogy a lövedékeink lepattannak vagy egszerűen nem sebeznek (tipikusan az Is4, IS7, IS3, KV5, KV3, M110, T95, E100 ilyen).
Mint minden revolvertáras tanknál, ezután a menekülés következik. Mivel sokáig tárazunk, mindenképpen induljunk el hátra, ne álljunk áldozatunk égő roncsa mellett, nehogy véletlenül meglepjenek, eközben figyeljük a térképet, hol lesz a következő áldozat. Sebességünk és a töltési idő lehetővé teszi, hogy akár a térkép másik oldalára is átmenjünk, ahol ismét lehetőségünk van meglepetést okozni.
Amire ez a tank nem alkalmas: szemtől szembeni harc bármivel, csiki-csuki harc a házak közt, stratégia pontok (például minesen a domb) elfoglalása a meccs elején (mivel 30-35 másodperc a töltés, ha bármi feljön az ellenségtől egyszerűen megöl mielőtt rálőhetnénk).

Ajánlott felszerelés: ventillátor, álcaháló, távcső
Legénységi skillek: parancsnoknak első a 6. érzék, a többieknek pedig a rejtőzködés.

Előnyök: revolvertár, gyors, kiválóan rejtőzik, kellően erős ágyú
Hátrányok: könnyen letaposható, nincs páncélzata, állandóan nagyok közé kerül

Értékelés:
Védettség: nincs
Tűzerő: jó
Mozgékonyság: kiváló
Rejtőzködés: kiváló

AMX 13-90 bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • A legénységnél szerintem fontosabb a sima utazás és a pillanatkép, mint az álcázás, ugyanis így tudunk mozgás közben lövéseket célba juttatni.

Online lista
3 látogató van online
2 vendég, 1 bots, 0 felhasználó
látogató számláló