Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/solieeu1/public_html/wotfaq/wp-content/plugins/wp-geshi-highlight/wp-geshi-highlight.php on line 143
VK4502A | World of Tanks HUN-FAQ

Szerző: bgabor

A VK4502A egy Tier8-as német nehéztank, amit gyakran szoktak más játékosok lebecsülni, mondván hogy ez a TigerII-nél gyengébb péncélzatú és lövegű tank. Ez így is van, de cserébe van egy nagy előnye, ami a TigerII-nek nincs. Jóval fürgébb annál. A VK4502A ugyanis titokban egy medium tank, mégpedig a legkeményebb medium tank Tier8-on. Félúton helyezkedik el a TigerII és a PantherII között, gyengébb páncélzatú, de fürgébb mint a TigerII, és rosszabbul gyorsuló, de sokkal jobban páncélozottabb, mint a PantherII, és a lövege is sokkal jobb mint a PantherII-é, a gyorsabb célzási idő miatt.
Frontpáncélzata első ránézésre vékonynak tűnhet, de ha ügyelünk rá, hogy ne szembe, hanem a kiszemelt ellenfélhez képest kb 30 fokos szögben álljunk, a szépen megdöntött páncéllemezek miatt meglepően sok ágyú lövedéke lepattan majd rólunk. Az ily módon megfelelően beforgatott frontpáncélzatról stabilan lepattog minden 180 mm alatti átütésű ágyú, sőt, nagyon gyakran 200mm átütésű lövegek gránátjai is. Saját tapasztalataim szerint többször pattogtak le egymás után sorozatosan tankom elejéről E-50 és Lorraine medium tankok gránátjai is, pedig ezen gépek lövegei nagy átütésűeknek mondhatók. Mint minden T8 heavynek, az oldala vékony, könnyen átlőhető, ne hagyjuk hogy az oldalunkba kerüljenek.
Kiválló lövege, a 105mm-esKwK45, (és elöl elhelyezkedő tornya) miatt sokkal alkalmasabb a ház mögül kiugró, tüzelő és visszahátráló harcmodorra, mint bármelyik Tier8 medium. Ez azért van mert egyrészt jó gyorsul, másrészt mert sok Tier8 medium(P2,Lorraine) legjobb lövegével ellentétben ez a löveg villámgyorsan céloz, és nagy átütése is alkamassá teszi rá hogy szemből eredményesen rálőjünk vele szinte bárkire. Bár meg kell jegyezni, hogy T9-T10 tankokra lövöldözésnél azért már jobb ötlet szemből rálövés helyett a klasszikus medium harcmodor alkalmazása, tehát hogy oldalukba kerülünk és a sebezhető oldalukat lőjük. A löveg 200 mm-es átütése miatt bármilyen durva tank oldalát, illetve tornya oldalát lazán át képes ütni, ellentétben más Tier8 mediumok lövegeivel. Első ránézésre érdekes kérdés lehet, hogy megéri e az olcsó lőszerű 88-as L/71et lecserélni az azonos átütésű, rosszabb tűzgyorsaságú, drága lőszerű 105-ösre, de igen, megéri, mégpedig a sokkal jobb célzási idő és a nagyobb alfa sebzés miatt. Az amúgy is gyorsan célzó és pontos top löveggel remekül lehet mozgás közben lőni, és ezt a képességet nagyon megéri vertikális stabilizátorral és megfelelő másodlagos legénységi képességekkel(pillanatkép, sima utazás) fokozni.
Mivel ez egy olyan tank, ami a mozgékonyságra épít, személy szerint nem tanácsolom a jó két tonnával nehezebb fejlesztett torony felrakását rá, hiszen jelentősen lerontja a gyorsulást. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az a +80mm páncél és 100 pontal több életerő megéri e lerontani a gyorsulást. Szerintem nem. Már csak azért sem, mert egyfelől az alap torony is jól pattog, másrészt mert ezt a tankot senki se lövi a tornyán, mindenki a vékonykának vélt testet célozza. Ugyanezen okból nem tanácsolom a +400 kilós heavy tank töltésgyorsító felrakását sem.

Összességében elmondható, hogy a VK4502A egy élvezetesen játszható, remek tank, ami sok vidám percet szerez majd a tulajdonosának, de csak akkor ha mediumként, és nem heavy tankként használjuk, az ugyanis nem fog menni. Emiatt aztán sokkal jobb képességek kellenek hozzá, mint a viszonylag könnyen játszató heavy tankokhoz, például a TigerII-höz. Ezért aztán kezdőknek nem ajánlom a tankot, bár aki Maust szeretne, az persze kénytelen lesz játszani vele.

Ajánlott felszerelés: Ventilátor, Függőleges stabilizátor, Szerszámosláda
Ajánlott fejlesztési sorrend: Lánctalp, legjobb löveg, legjobb motor, rádió, nagy torony
Ajánlott másodlagos képességek a legénységnek: Javítás, Pillanatkép, Sima utazás

Előnyök: Mozgékonyság, beforgatással a tierjebeli mediumokhoz képest sokkal erősebb páncél és jobb löveg. (a jó mozgékonysághoz elengedhetetlen a top motor mielőbbi felrakása)
Hátrányok: Tierjebeli medium tankokhoz képest rosszabb gyorsulás és fordulékonyság, a nagyobbik torony felrakása sokat ront a mozgékonyságon

Értékelés:
Védettség: Beforgatással kiváló páncélzat amiről rengeteg lövés lepattog, oldala viszont gyenge
Tűzerő: Tierjebeli medium tankokhoz képest kiválló, nagy átütésű, sebzésű, és gyorsan célzó löveg
Mozgékonyság: A gyorsulás heavykhez mérten nagyon jó, mediumokhoz képest picivel rosszabb (azért a Type59-et legyorsulja :D ) Fordulékonyságban a PantherII szintjén van.

Online lista
1 látogató van online
0 vendég, 1 bots, 0 felhasználó
látogató számláló